TRANSFERDRUK
Bij Dana's kun je onder andere broeken, kostuums, overhemden, caps, jurken, hoody’s, polo’s en jassen laten personaliseren door middel van de techniek transferdruk.
Deze techniek leent zich uitstekend voor het aanbrengen van complexe logo’s en afbeeldingen op textiel.
Ook is full colour-drukken mogelijk.
Transferdruk is de term die wordt gebruikt om textiel en aanverwante drukprocessen te beschrijven waarbij het ontwerp eerst op een flexibel niet-textielsubstraat wordt gedrukt en later via een afzonderlijk proces op textiel wordt overgebracht.
Voor Transferprints kun je bijna elke afbeelding kiezen. De manier van overzetten maakt het mogelijk om zowel complexe afbeeldingen (met veel kleuren) als eenvoudige afbeeldingen (met een paar kleuren) te printen. Omdat het ontwerp eerst op papier wordt gedrukt in plaats van op het kledingstuk, kunnen meer ingewikkelde details worden weergegeven in vergelijking met Direct To Garment printing (DTG printing), dat een meer 'wazige' afwerking kan hebben.
Zoals bij elke andere druktechniek adviseren we het originele bestand aan te leveren in hoge kwaliteit (minimaal 300 dpi, vectorbestanden zijn ideaal) om het best mogelijke resultaat te garanderen. Transferdruk is vrij eenvoudig en het kan (complexe) beelden van hoge kwaliteit reproduceren
De techniek
Het ontwerp wordt gedrukt op een speciaal warmtetransfer-papier dat vervolgens op het kledingstuk wordt gepositioneerd. Het papier wordt later met een hittepers tegen de stof gedrukt. Hoe lang dat duurt, is afhankelijk van hoeveel tijd er voor de warmte nodig is om zijn werk te doen. Onze hittepers wordt doorgaans ongeveer 155 graden Celsius. Nadat de benodigde tijd is verstreken (ongeveer 15 seconden), wordt de pers opgetild en laten we het kledingstuk afkoelen.
De meeste professionele T-shirtdrukkers gebruiken tegenwoordig een meer verfijnde versie van de eenvoudige strijkijzermethode, maar de basisprincipes zijn nog steeds hetzelfde. De warmteoverdrachtsmachine geeft de juiste hoeveelheid druk vrij, houdt het kledingstuk op zijn plaats en zorgt voor een consistente temperatuur. Daardoor kunnen we de kleurpigmenten van het ene naar het andere oppervlak overbrengen. Door de warmteoverdracht smelt het beeld letterlijk op de stof.
De transfer is duurzaam en geschikt voor alle soorten textiel. Een ander kenmerk van deze techniek is dat transfers snel en eenvoudig zijn aan te brengen.
Er zijn verschillende transferprintmethodes, maar ze zijn niet altijd toepasbaar op een breed scala aan textielvezels. Bij Dana’s maak ik gebruik van de zogenaamde YouFocus-transfer. Daarmee dragen we ons steentje bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, want deze transfers worden geproduceerd in een fabriek die volledig is toegewijd aan recycling en duurzaamheid.
Duurzame transfers
-
Recyclebare drager, goedgekeurd door The Dutch Circular Workwear Association. Deze bond wil ‘gezamenlijk met alle leden een grote stap maken richting het produceren en aanbieden van herbruikbare kleding naar de eindgebruikers’
-
Geproduceerd met 100 procent hernieuwbare energie, door middel van waterkracht en windenergie
-
Voorzien van het Groene Punt-logo – dat wil zeggen dat wij een bijdrage leveren aan de selectieve inzameling, sortering en recyclage van de verpakking
-
Oeko-Tex 100 – klasse 1 gecertificeerd. Oeko-Tex test kleding op schadelijke stoffen. Een kledingstuk met het Oeko-Tex-keurmerk bevat geen schadelijke stoffen. Dat is beter voor je huid en gezondheid Transferdruk bij Dana’s biedt je behalve een duurzame keuze ook de nodige mogelijkheden. Het is een flexibele techniek die je voor veel doeleinden kunt gebruiken.
Voordelen van transferdruk
-
Geschikt voor kleine oplages
-
Kan complexe afbeeldingen met vele kleuren en ingewikkelde ontwerpen afdrukken
-
Afdrukken op elk kledingstuk, ongeacht de kleur
-
Exacte PMS-kleuren (ook wel Pantone-kleuren genoemd). Dit zijn gestandaardiseerde kleuren waarbij de inkt van tevoren wordt gemengd tot de juiste kleur. Hiermee bereik je een hoge resolutie en creëer je één corporate identity
-
Diverse ontwerpmogelijkheden, waaronder een borduureffect, perforatie en reflectie
-
Standaard industrieel en chemisch reinigbaar (tot maar liefst 90 °C)
-
Standaard overstrijkbaar en droogtrommel-bestendig
-
Standaard vlamvertragend volgens de normen EN14116 en EN11612
Nadeel van transferdruk
-
De opstartkosten. Die zijn bij kleine aantallen relatief duur. Je moet alles vooruitbetalen. Stel je hebt nu twintig door transferdruk gepersonaliseerde T-shirts nodig, maar je weet dat je er over een jaar er nog dertig nodig hebt. Dan is het het voordeligst nu al die vijftig ‘stickers’ voor de transferdruk te laten maken. Zo profiteer je overigens wel van staffelkorting. Dus hoe groter de aantallen, hoe lager de productiekosten. Na de eerste bestelling is de levertijd bovendien kort.
Alternatief
-
Foliedruk. Bij foliedruk zijn kleine aantallen relatief goedkoop en qua look en feel komt deze techniek het dichtst bij die van transferdruk.
Twijfel je over wat voor jou de beste keuze is? Ik help je graag.
Geschiedenis
Transferdruk werd in 1756 in Engeland ontwikkeld door John Sadler en Guy Green uit Liverpool. De techniek werd al gauw geadopteerd door Josiah Wedgwood die het gebruikte op zijn ivoorkleurige ‘Creamware’.
De techniek verspreidde zich vervolgens snel naar andere delen van Europa. Aanvankelijk werd de techniek gebruikt om keramiek te verfraaien. In die tijd bestond het proces uit een koperen of stalen plaat of wals die gegraveerd was met een decoratief element. De wals of plaat werd met inkt bedekt en later over het gewenste stuk geperst of gerold. Het was geen eenvoudige procedure, maar het was nog steeds sneller dan met de hand schilderen en het resultaat was vergelijkbaar genoeg.
Thermal Transfer Printing, de soort techniek die vandaag de dag het meest gebruikt wordt, kwam pas veel later. Hij werd tijdens de late jaren 1940 in de VS uitgevonden door een bedrijf genaamd SATO.